Noky s chřestem a sušenými rajčaty
bez mléka a vajec, vegan
Chřestová sezóna je v plném proudu a tak je potřeba si tuhle lahůdku pořídit.
Moje první zkušenost s chřestem nebyla moc slavná. Koupila jsem bílý chřest a naprosto netušila jak by se měl upravovat. Rozhodně mě nenapadlo, že je potřeba ho celý oloupat. Takže jsem si na něm moc nepochutnala, když jsem žvýkala dřevnatou slupku a nechápala co na tom všichni mají....
Tentokrát jsem už o něco chytřejší a navíc mám zelený chřest, který se oproti tomu bílému tolik loupat nemusí. Stačí když pomocí škrabky na brambory, nebo zeleninu oloupete spodní třetinu.
Recept na noky s chřestem je ultra jednoduchý a ultra dobrý, navíc jídlo úžasně vypadá.
Co budete potřebovat?
- 500 g bramborových noků (bez mléčných složek - např. Italiamo Lidl)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 8 sušených rajčat v oleji
- 10 stonků zeleného chřestu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- kešu parmezám k podávání
2 porce, nutriční hodnoty na 1 porci:
jak na to?
- Ve středně velkém, užším hrnci (případně hrnci na chřest) přivedeme k varu vodu, přidáme sůl a promícháme.
- Chřest oloupeme, u zeleného stačí oloupat spodní třetinu. Chřest vložíme do vroucí vody tak, aby špičky koukaly ven a nebyly ponořené. Jde nám především o to, aby se krátce povařily spodní konce, nevadí, když bude chřest ponořený například jen do poloviny. Budeme ho ještě opékat na pánvi, kde se případně dodělá. Takto necháme vařit 2 - 3 minuty.
- Chřest vyjmeme a dáme stranou.
- Klidně do stejné vody dáme vařit noky, které připravíme podle návodu.
- Mezitím si ve větší pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje.
- Rajčata nakrájíme na menší kousky, česnek na plátky.
- Nejprve přidáme do pánve česnek a asi půl minuty restujeme, pak přidáme i rajčata a promícháme.
- Chřest nakrájíme na menší asi centimetrové kousky (špičky můžeme nechat trošku delší) a přidáme do pánve.
- Vše společně ještě 1 - 2 minuty orestujeme a stáhneme z ohně.
- Uvařené noky slijeme a v pánvi promícháme s ostatními ingrediencemi.
- Podáváme bohatě posypané kešu parmezánem a čerstvě mletým pepřem.
Další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde: