Noky s chřestem a sušenými rajčaty

bez mléka a vajec, vegan

Chřestová sezóna je v plném proudu a tak je potřeba si tuhle lahůdku pořídit.

Moje první zkušenost s chřestem nebyla moc slavná. Koupila jsem bílý chřest a naprosto netušila jak by se měl upravovat. Rozhodně mě nenapadlo, že je potřeba ho celý oloupat. Takže jsem si na něm moc nepochutnala, když jsem žvýkala dřevnatou slupku a nechápala co na tom všichni mají....

Tentokrát jsem už o něco chytřejší a navíc mám zelený chřest, který se oproti tomu bílému tolik loupat nemusí. Stačí když pomocí škrabky na brambory, nebo zeleninu oloupete spodní třetinu. 

 Recept na noky s chřestem je ultra jednoduchý a ultra dobrý, navíc jídlo úžasně vypadá.

Chřest na pánvi

Co budete potřebovat?

  • 500 g bramborových noků (bez mléčných složek - např. Italiamo Lidl)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 8 sušených rajčat v oleji
  • 10 stonků zeleného chřestu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • kešu parmezám k podávání

2 porce, nutriční hodnoty na 1 porci:

jak na to?

  1. Ve středně velkém, užším hrnci (případně hrnci na chřest) přivedeme k varu vodu, přidáme sůl a promícháme.
  2. Chřest oloupeme, u zeleného stačí oloupat spodní třetinu. Chřest vložíme do vroucí vody tak, aby špičky koukaly ven a nebyly ponořené. Jde nám především o to, aby se krátce povařily spodní konce, nevadí, když bude chřest ponořený například jen do poloviny. Budeme ho ještě opékat na pánvi, kde se případně dodělá. Takto necháme vařit 2 - 3 minuty.
  3. Chřest vyjmeme a dáme stranou.
  4. Klidně do stejné vody dáme vařit noky, které připravíme podle návodu.
  5. Mezitím si ve větší pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje.
  6. Rajčata nakrájíme na menší kousky, česnek na plátky.
  7. Nejprve přidáme do pánve česnek a asi půl minuty restujeme, pak přidáme i rajčata a promícháme.
  8. Chřest nakrájíme na menší asi centimetrové kousky (špičky můžeme nechat trošku delší) a přidáme do pánve.
  9. Vše společně ještě 1 - 2 minuty orestujeme a stáhneme z ohně.
  10. Uvařené noky slijeme a v pánvi promícháme s ostatními ingrediencemi.
  11. Podáváme bohatě posypané kešu parmezánem a čerstvě mletým pepřem.

Další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde: