domácí rýžová kaše

Na trhu je k dostání široká škála různých instatních kaší.

Ač jsem k nim měla zpočátku nedůvěru, po přečtení složení, kde stálo: "rýže", "pohanka" atd. jsem usoudila, že tam nemůže být nic špatného. Vždyť je to prostě jen upravená jednodruhová obilnina. Občas jsem přemýšlela, jak se taková kaše asi vyrábí. Představovala jsem si, jak se zrna máčí, vaří, suší a melou. Až poté jsem zjistila, že se všechno má trochu jinak. Instatní kaše se totiž vyrábí z mletých extrudovaných obilnin. Extrudované výrobky obecně považujeme za bezpečné a dáváme je s klidem i těm nejmenším dětem.  Extruze je proces, kdy za působení vysokého tlaku a teploty dochází k expanzi potraviny. Obsah živin by měl být zachován. Jedná ale přinejmenším o vysoce průmyslově zpracovanou potravinu a tím pádem ne úplně ideální surovinu pro každodenní konzumaci. Navíc je tato technologie poměrně nová a tedy neexistuje mnoho studií, které by hodnotily změny, ke kterým dochází při takové úpravě a jejich dopad na zdraví.

Možná už jste také zjistili, že se takové kaše ve výsledku i celkem prodraží. Na cesty je beru jako skvělého pomocníka, doma si raději připravíme kaši z čerstvě uvařených obilovin. Nakonec se totiž ukáže, že to může být docela snadné. Kupříkladu tato zdravá rýžová kaše vznikla ze zbylé rýže od večeře během pár minut :-)

Domácí rýžová kaše
Časová náročnost

5 minut 

Počet porcí

2

Náročnost přípravy

velmi snadné

Informace o alergenech

ořechy

Průměrné výživové hodnoty na 1 porci (bez sirupu a ořechů navrch)

238 kcal/996 Kj

Bílkoviny 5,9 g
Sacharidy 38,5 g
Tuky 5,7 g
Omega 3 1,0 g
Omega 6 2,5 g
Poměr 1:2,5

Vitamín C 4 mg
Vitamín E 2,19 mg
Vápník 45,35 mg
Hořčík 110,84 mg
Jód 1 mcg
Železo 2,95 mg

Domácí rýžová kaše

co budete potřebovat?

  • 150 g uvařené rýže (jasmínová, basmati)
  • 150 ml rostlinného mléka (zde mandlové, ale může být jakékoliv máte po ruce, nebo snesete)
  • 100 g najemno nastrouhaného oloupaného jablka
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce loupaného konopného semínka
  • volitelně na ozdobu: ořechy,  javorový sirup, ovoce

jak na to?

  1. Všechny ingredience dáme do mixéru (food processoru s noži ve tvaru S, nebo výkonného mixéru) a mixujeme dohladka. 
  2. Pokud chceme mít kaši teplou, mléko nejdříve ohřejeme, nebo použijeme ještě horkou rýži.
  3. Takto připravená kaše je vhodná i pro děti od 1 roku (eventuálně i dříve s vynecháním skořice).
  4. Dospělým můžeme dát navrch ještě ořechy, javorový sirup a čerstvé ovoce.

další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete v

e-booku zde:

Kuchařka bez mléka a sóji

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.