kokosky

Oblíbené tradiční vánoční cukroví, které potěší každého!

Máte rádi kokosky a mysleli jste si, že si je kvůli alergii na vejce nebudete moci dopřát? Mám pro vás řešení!

Voda z cizrny, neboli aquafaba je již celkem známá náhražka vaječných bílků. Především díky tomu, že se dá vyšlehat do sněhu a využít podobně jako sníh z bílků. Věděli jste ale, že se stejně dá využít i nálev z jiných druhů luštěnin? Dnes jsem pro vás otestovala nálev z čočky a posuďte sami, za mě super :-)

Jediná potíž se kterou se při šlehání můžete setkat je nevhodná nádoba. Většinou totiž šleháme tak malé množství, že se ve velké nádobě, která patří ke šlehači, zkrátka sníh neušlehá. Pokud máte stejný problém, lze dát do metličkového šlehače jen jednu metlu a sníh vyšlehat v úzké vyšší nádobě (například od tyčového mixéru). 

Aby byl sníh tuhý je potřeba šlehat celkem dlouho, zhruba 

10 minut. Výsledek ovšem stojí za to!

Kokosky

co budete potřebovat?

  • 100 g vody z pechovky, či vaření cizrny (nebo čočky)
  • 150 g strouhaného kokosu
  • 150 g moučkového cukru

jak na to?

  1. Troubu předehřejeme na 150 °C.
  2. Vodu z cizrny, nebo čočky odvážíme do vhodné nádoby a vyšleháme metlami do sněhu.
  3. Trvá to asi 10 minut.
  4. Do vyšlehaného sněhu zašleháme prosátý moučkový cukr a opatrně zamícháme strouhaný kokos.
  5. Pomocí dvou lžiček tvoříme hromádky na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut dozlatova.
  7. Kokosky jsou hned měkké a není třeba je nechávat rozležet.

další inspiraci na vánoční cukroví najdete v mém

e-booku:

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.