Zázvorové hvězdičky
Neboli "Zázvorky" patří mezi tradiční cukroví, které nesmí chybět na většině svátečních stolů.
U nás doma se nikdy nepekly a tak jsem nemohla čerpat z rodinného receptu a musela se při jejich přípravě spolehnout na internet. Prošla jsem spoustu receptů a jestli něco mají všechny společné, tak je to mouka, cukr, zázvor a vejce. Některé obsahují i další koření, med, máslo, nebo kypřící prášek. Typická je úplná absence, nebo naprosto minimální množství tuku. Díky tomu jsou zázvorky po upečení tvrdé a musí se nechat rozležet.
Proto je nejvhodnější doba na jejich pečení právě na začátku prosince.
Chcete-li jejich změknutí pomoct, stačí, když do krabice přidáte kousek jablka. Nezapomeňte jablko pravidelně vyměňovat.
Pro větší pikantnost můžete přidat i trošku čerstvě strouhaného zázvoru.

co budete potřebovat?
- 270 g hladké špaldové mouky
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžičky sušeného mletého zázvoru
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 2 lžíce psylia
- 100 ml studené vody
- kůra z 1 bio citronu
jak na to?
- V míse smícháme mouku, cukr, zázvor, psylium, kypřící prášek a citronovou kůru. Nakonec přidáme většinu vody a vypracujeme vláčné těsto.
- Kdyby bylo těsto příliš lepivé, přidáme mouku, pokud bude příliš suché, přidáme vodu.
- Těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu uležet.
- Troubu předehřejeme na 160 °C.
- Na pomoučněné ploše vyválíme z těsta plát silný 3 - 4 mm a vykrajujeme tvary.
- Pečeme v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečícím papírem 10 - 12 minut dorůžova.
- Zázvorky necháme několik týdnů rozležet nejlépe v papírové krabici, aby mohly natáhnout vlhkost a změknout.
další inspiraci na vánoční cukroví najdete v mém
e-booku: