Zázvorové hvězdičky

Neboli "Zázvorky" patří mezi tradiční cukroví, které nesmí chybět na většině svátečních stolů.

U nás doma se nikdy nepekly a tak jsem nemohla čerpat z rodinného receptu a musela se při jejich přípravě spolehnout na internet. Prošla jsem spoustu receptů a jestli něco mají všechny společné, tak je to mouka, cukr, zázvor a vejce. Některé obsahují i další koření, med, máslo, nebo kypřící prášek. Typická je úplná absence, nebo naprosto minimální množství tuku. Díky tomu jsou zázvorky po upečení tvrdé a musí se nechat rozležet.

Proto je nejvhodnější doba na jejich pečení právě na začátku prosince. 

Chcete-li jejich změknutí pomoct, stačí, když do krabice přidáte kousek jablka. Nezapomeňte jablko pravidelně vyměňovat.

Pro větší pikantnost můžete přidat i trošku čerstvě strouhaného zázvoru.  

Zázvorové hvězdičky

co budete potřebovat?

  • 270 g hladké špaldové mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžíce psylia
  • 100 ml studené vody
  • kůra z 1 bio citronu

jak na to?

  1. V míse smícháme mouku, cukr, zázvor, psylium, kypřící prášek a citronovou kůru. Nakonec přidáme většinu vody a vypracujeme vláčné těsto.
  2. Kdyby bylo těsto příliš lepivé, přidáme mouku, pokud bude příliš suché, přidáme vodu.
  3. Těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu uležet.
  4. Troubu předehřejeme na 160 °C.
  5. Na pomoučněné ploše vyválíme z těsta plát silný 3 - 4 mm a vykrajujeme tvary.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečícím papírem 10 - 12 minut dorůžova.
  7. Zázvorky necháme několik týdnů rozležet nejlépe v papírové krabici, aby mohly natáhnout vlhkost a změknout.

další inspiraci na vánoční cukroví najdete v mém

e-booku:

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.