Komplexní návod jak nakupovat, vybírat potraviny, na co si dát pozor a jak si nastavit nový jídleníček…
Komplexní návod jak nakupovat, vybírat potraviny, na co si dát pozor a jak si nastavit nový jídleníček…
ABKM příznaky u miminek mohou být velmi různorodé. Jak se dá taková alergie odhalit?
Vánoční cukrotví bez mléka, sóji, vajec a ořechů.
Články o výživě
Informace o potravinových alergiích, výživě, doplňcích stravy a dalších souvisejících tématech. ABKM, potravinové alergie, doplňky stravy, zdravá…
Co je alergie na bílkovinu kravského mléka? Jaké další potraviny můžou způsobovat potíže? Jaký je rozdíl mezi…
Potravinové alergie u kojenců - ekzém, hlen a krev ve stolici bolení bříška
Online kurz, který vás provede problematikou potravinových alergií od A do Z. Společně se pustíme do pátrání…
Vánoční cukroví bez mléka a vajec
Jak nahradit máslo? Jak udělat karamelový, pařížský, ořechový, nebo vanilkový krém bez mléka a másla? Který tuk je…
4 kroky k odhalení potravinové alergie workshop zdarma! Zjistěte, zda za potížemi vašeho dítěte stojí potravinová alergie
Moje cesta...
Elektronické knihy plné informací o stravě bez mléka, sóji, vajec a dalších alergenů. Najezte se dobře, zdravě,…
Pastelkovník, dřevěný, ruční práce. Praktický způsob jak uspořádat pastelky a další psací potřeby na dětském stole.
Komplexní návod jak nakupovat, vybírat potraviny, na co si dát pozor a jak si nastavit nový jídleníček…
Online kurz výroby zmrzlin bez mléka, sóji a dalších alergenů.
Online kurz výroby zmrzlin bez mléka, sóji a dalších alergenů.
ABKM příznaky u miminek mohou být velmi různorodé. Jak se dá taková alergie odhalit?
Potravinové alergie
Zjistěte, zda za problémy vašeho miminka stojí potravinová alergie Neutišitelný pláč, časté ublinkávání, bolesti bříška, vyrážka, ekzém……
Jak se alergie projevují, jaké jsou dostupné testy a jak se s novou situací nejlépe vypořádat? To…
Odhalte během 12 týdnů tajemství potravinových alergií - kde se berou, co ovlivňuje jejich rozvoj a jak…
domácí zdravé zmrzliny
Online kurz výroby zmrzlin bez mléka, sóji a dalších alergenů.
potravinové alergie u dětí workshop zdarma
Workshop zdarma, zjistěte jaké 3 kroky je potřeba udělat, abyste zvládly potravinové alergie u dětí levou zadní.
Děkuji za vyplnění přihlášky, těším se na viděnou!
Recept na zázvorky upravený pro dietu bez mléka a vajec.
Recenze a osobní zkušenosti uživatelů produktů značky Zinzino
Najděte vnitřní rovnováhu a posuňte se blíž ke zdraví. Zjistěte co a jak ovlivňuje lidský organismus a…
Máte-li nějaké dotazy, neváhejte mě kontaktovat, ráda vám odpovím a pomůžu, není-li něco jasné 🙂
Komplexní návod jak nakupovat, vybírat potraviny, na co si dát pozor a jak si nastavit nový jídleníček…
Ochrana osobních údajů. Vaše osobní údaje jsou u mě v dobrých rukou. Zde si můžete přečíst jakým…
Přihlášení do členské sekce
Minikurz zdarma, zjistěte, jestli tyhle 4 chyby děláte i vy! Začněte držet dietu při ABKM rovnou správně.
Rozcestník členské sekce
4 nejčastější chyby při dietě bez mléka, ABKM
Děkuji za vyplnění přihlášky, těším se na viděnou!
Přírodní a ověřené oplňky stravy, které opravdu fungují. Nejlepší cena, konzultace zdarma!
Online konzultace, sestavení jídelníčku na míru, poodpora při hledání potravinových alergenů.
Komplexní průvodce stravou bez mléka - vaření, výživa, nákupy. 4 týdenní online kurz
Miminko pláče, kolika, alergie
Může to být alergie na bílkoviny kravského mléka? Otestujte se!
Zhodnocení vašeho jídelníčku z hlediska výživy a vypracování návrhu nového jídelníčku s potravinovými omezeními.
Recepty bez mléka, sóji a vajec. Velikonoční mazanec bez mléka. Velikonoční oběd. Nádivka bez vajec. Recepty s…
Odhalte během 12 týdnů tajemství potravinových alergií - kde se berou, co ovlivňuje jejich rozvoj a jak…
Kdo říká, že se s potravinovou alergií dobře nenajíte? Koukněte na moje recepty, inspirujte se a pochutnejte…
vánoční cukroví bez mléka a vajec
Vánoční workshop, kde si společně upečeme a ozdobíme perníčky bez mléka, vajec, bílé mouky a tuny cukru…
Esíčková roláda
Esíčková roláda bez lepku, mléka, vajec a vlastně i bez esíček 😀
Odhalte tajemství potravinových alergií - kde se berou, co ovlivňuje jejich rozvoj a jak se jich zbavit?…
Komplexní průvodce stravou bez mléka - vaření, výživa, nákupy. 4 týdenní online kurz
Děkuji za nákup!
Jak poznat ABKM u kojence
S alergiemi se můžeme setkat u miminek hned po narození. Nejčastěji se jedná o potravinovou alergii. Jak…
Jak poznat ABKM u kojence
ABKM příznaky u miminek mohou být velmi různorodé. Jak se dá taková alergie odhalit?
Co dělat, když máte podezření na ABKM u vašeho miminka?
vánoční cukroví bez mléka a vajec
Vánoční workshop, kde si společně upečeme a ozdobíme perníčky bez mléka, vajec, bílé mouky a tuny cukru…
Doplňky stravy, které opravdu fungují
Proč jsou omega-3 mastné kyseliny zcela zásadní pro zdraví lidského organismu? Odkud je dokážeme nejlépe získat a…
Komplexní průvodce stravou bez mléka - vaření, výživa, nákupy. 4 týdenní online kurz
Vánoční cukroví bez mléka a vajec
Jak nahradit máslo? Jak udělat karamelový, pařížský, ořechový, nebo vanilkový krém bez mléka a másla? Který tuk je…
Online kurz, který vás provede problematikou potravinových alergií od A do Z. Společně se pustíme do pátrání…
Vánoční cukroví bez mléka a vajec
Jak nahradit máslo? Jak udělat karamelový, pařížský, ořechový, nebo vanilkový krém bez mléka a másla? Který tuk je…
Oslavte příchod nového roku s dokonale připraveným občerstvením, bez stresu, mléka, vajec a klidně i lepku! Nákupní…
domácí zdravé zmrzliny
Online kurz výroby zmrzlin bez mléka, sóji a dalších alergenů.
Děkuji za přihlášení!
Sada e-booků, které vás provedou celým rokem při ABKM, či laktózové intoleranci. V Kuchařce bez mléka a…
potravinové alergie u dětí workshop zdarma
Jak se alergie projevují, jaké jsou dostupné testy a jak se s novou situací nejlépe vypořádat? To…
Konzultace alergie ekzém
Individuální spolupráce - eliminační dieta, sestavení jídelníčku a nastavení suplementace při potravinových alergiích či intolerancích.
Vánoční cukrotví bez mléka, sóji, vajec a ořechů.
Komplexní návod jak nakupovat, vybírat potraviny, na co si dát pozor a jak si nastavit nový jídleníček…
Komplexní návod jak nakupovat, vybírat potraviny, na co si dát pozor a jak si nastavit nový jídleníček…
Děkuji za nákup kuchařky!
Bezmléčná dieta
Komplexní průvodce stravou bez mléka - vaření, výživa, nákupy. 4 týdenní online kurz
domácí zdravé zmrzliny
Online kurz výroby zmrzlin bez mléka, sóji a dalších alergenů.
Komplexní návod jak nakupovat, vybírat potraviny, na co si dát pozor a jak si nastavit nový jídleníček…
Recepty bez mléka, sóji a vajec. Velikonoční mazanec bez mléka. Velikonoční oběd. Nádivka bez vajec. Recepty s…
Proč je rovnováha důležitá? Jak se dostat do rovnováhy na všech úropvních našeho bytí?
Vánoční cukroví bez mléka a vajec
Jak nahradit máslo? Jak udělat karamelový, pařížský, ořechový, nebo vanilkový krém bez mléka a másla? Který tuk je…
Záznamy z konzultací

přednáška pro 1. týden - Co jíst?

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

💃Hurá! 🥳 Máme tu první týden programu Spokojené miminko!
Tento týden si povíme, co je dobré na začátku zařadit do stravy, aby nemocný organismus dostal maximální podporu v uzdravení.  Tedy aby byla strava protizánětlivá, podporovala zdravý mikrobiom a dodávala nám všechny důležité živiny. Zároveň se podíváme čemu se raději vyhnout, aby jsme jej zbytečně nedráždili častými alergeny a potravinami, které nepříznivě působí na zažívaní, podporují zánět, nebo jsou jinak zatěžující a nemají pro nás zdravotní přínos. 

vstupní dotazník

Aby pro vás byl kurz co nejužitečnější, prosím o vyplnění Vstupního dotazníku: https://forms.gle/vD3zh7qQyyc5o49N8 Díky tomu budu vědět v jaké situaci se právě nacházíte a jak vás případně ještě lépe podpořit.

Jídelní deník

Vést si deník je při odhalování potravinových alergií naprosto zásadní nástroj. V podobě sdílené tabulky, kterou jste ode mě dostaly v e-mailu, nám pak pomůže ve vzájemné spolupráci. 

Snažte se do deníku zaznamenávat co nejvíc informací, pohled do historie nám často odhalí souvislosti, které by nás jinak nenapadly. 

úkol 1. týdne - Léčebný vývar

❤️ Vývar je přímo nabitý dobře využitelnými mikroživinami. Najdeme v něm zásadotvorné látky podporující detoxikační procesy v játrech, imunitní systém a hojení střevní sliznice. Vývar působí protizánětlivě a podporuje množení přátelských bakterií ve střevech. Vývar je mimojiné zdrojem kolagenu, vápníku a hořčíku.
❤️ Vývar je skvělý pro posílení imunity při chřipce a nachlazení, což se hodí zejména v zimním období.
❤️ Ve vývarech najdeme následující aminokyseliny (stavební prvky bílkovin) :
glycin - zlepšuje kvalitu spánku, paměť, reguluje imunitu a je důležitý pro tvorbu mnoha bílkovin
prolin – zásadní pro zdraví kůže
alanin a arginin – podporují imunitu a regeneraci
kyselina glutamová – zajišťuje správnou funkci nervového systému a je to zásadní látka pro buněčný metabolismus

❤️ Vývar vaříme z masa a kostí, nebo pouze z kostí.
Masokostní vývary se vaří kratší dobu, než dlouho tažené kostní vývary. Při histaminové intoleranci nejsou dlouho tažené (12 a více hodin) vývary vždy ideální z hlediska vysokého obsahu biogenních aminů - každý, kdo je citlivější na histamin si musí vysledovat jak dlouho vařený vývar ještě snese.
❗Pokud připravujeme dlouho tažený vývar (12+ hodin), necháme ho nejdřív vychladit a sebereme z něj tuk - bude již hodně zoxidovaný a nepříliš vhodný ke konzumaci.❗
Důležitou složkou je přidání slabé kyseliny, která pomůže vytáhnout z kostí minerály - použít lze kyselinu askorbovou (běžně k dostání v drogeriích či potravinách, někdy pod názvem Vitamín C), citronovou nebo například lžíci kvalitního jablečného octa.

❤️ Při výběru masa a kostí na vývar se snažíme zajistit co nejlepší kvalitu - ideálně domácí, bio nebo od farmáře.

❤️ Vývar se snažte používat všude, kde se dá - do omáček, krémových polévek, při dušení masa a zeleniny.
Můžete ho pít jen tak samotný, nebo si z něj udělat hlavní jídlo ve stylu Vietnamské polévky -  přidat rýžové nudle, jarní cibulku, červenou cibuli, klíčky mungo fazolek, bambusové výhonky, bylinky, rybí omáčku a v podstatě cokoliv vás napadne, cokoliv prochází při vaší dietě a na co máte chuť. Na jaře to můžou být klidně mladé kopřivy. Fantazii se meze nekladou! Čím víc zeleného, čím víc rozmanitosti, tím líp.

❤️ Pokud se vám podaří naučit děti pít vývar z hrníčku, bude to naprosto super. Pokud vývar odmítají v jakékoliv podobě, můžete je trochu obelstít a uvařit ve vývaru jejich oblíbené jídlo - třeba rýži, nebo těstoviny.

❤️ Vývar je dobré mít pořád po ruce, to ví každá hospodyňka, jenomže když nejste zrovna závodní jídelna, asi se vám nonstop nevaří na sporáku. 🙃 Mě přijde jako ideální řešení uvařit jednou až dvakrát týdně velký hrnec a vývar si rozlít do velkých zavařovacích sklenic. V lednici vám vydrží minimálně týden a je tak vždy po ruce. Zavařovačky navíc v lednici nezaberou moc místa.
Když vývar nalijete do sklenic ještě vařící, zavíčkujete je a otočíte dnem vzhůru v podstatě je tím sterilujete a vydrží vám tak v lednici ještě déle (některé zdroje uvádí dokonce půl roku, za to ale neručím 😅).  Vývar také můžeme zamrazit. Pro přípravu příkrmů pro nejmenší děti je super, když si zamrazíte vývar do tvořítek na led a máte ho tak vždy po ruce.

Co budete potřebovat?
➡️ maso a kosti (kuřecí, krůtí, králičí, jehněčí… podle toho jaké maso vám v dietě prochází - na začátku ED jen z povolených druhů)
➡️ vodu (nejlépe filtrovanou)
➡️ ¼ lžičky kyseliny askorbové nebo citronové
➡️ ½ velkého pórku
➡️ 2 jarní cibulky
➡️ 2 řapíkaté celery
➡️ 1 brambor (na začátku ED vynechte)
➡️ 3 - 4 stroužky česneku
➡️ 1 lžička mořské soli
Pokud rádi experimentujete a nevadí vám koření (a nejste na začátku ED) můžete přidat i oblíbené koření. Já ráda střídám dvě varianty - česká klasika - bobkový list, nové koření a pepř, nebo vietnamskou klasiku na Pho - kardamom, zázvor, badyán, hřebíček a skořice.
Maso a kosti vložíme do hrnce a zalijeme chladnou vodou (ne horkou!). Pomalu přivedeme k varu a sebereme vytvořenou pěnu. Přidáme kyselinu a necháme na mírném plameni probublávat 1-2 hodiny. Poté přidáme očištěnou zeleninu a sůl. Vaříme dalších 2-5 hodin.
Celkově vaříme drůbeží a králičí vývar 3-4 hodiny, ostatní až 6 hodin.
Nakonec vývar přecedíme, z masa, kostí a zeleniny tekutinu dobře vymačkáme. Maso obereme a dále využijeme, ostatní vyhodíme.